Inhoudelijke eventvideo voor VOA

Aftermovies brengen de sfeer van een event goed in beeld. Ze zijn alleen vaak niet zo inhoudelijk. Voor de VOA bedachten we daarom een alternatief. Tijdens hun commissieborrel filmden we natuurlijk de sfeer van de avond, maar de focus lag op interviews met de aanwezige leden.

De vraag.

De VOA is de Alphense ondernemersvereniging en tevens een van de grootste lokale ondernemersverenigingen van Nederland. Tien commissies houden zich bezig met afzonderlijke onderwerpen. Zo is er de sportcommissie die zich inzet voor sportevenementen in de gemeente, de duurzaamheidscommissie die ondernemers helpt te verduurzamen en de communicatiecommissie die zich bezighoudt met de externe communicatie en de communicatie richting leden (wist je trouwens dat onze eigen Bojoura hier voorzitter van is?).

Voor deze commissies zijn vrijwilligers nodig. Om die te bedanken, werd een commissieborrel georganiseerd. Hoe leuk is het om daar verslag van te leggen, zodat ook andere ondernemers geënthousiasmeerd worden om een bijdrage te leveren aan een commissie?

De oplossing.

Wij bedachten een laagdrempelig te maken format waarbij we de input gebruikten van de aanwezigen. Commissieleden werden uit de zaal gehaald met de vraag: wil je op camera een aantal vragen over jouw commissie beantwoorden? Dat wilden zij wel! Hun antwoorden werden door elkaar ‘gesneden’, om een mooi en vlot verhaal te krijgen. Over de talking heads werden vervolgens sfeerbeelden van de borrel geplakt. Denk aan de voorzitter die aan het woord is, lachende commissieleden en beelden van de pubquiz.

Waren er nog uitdagingen die Maikel – onze camjo (camerajournalist) – tegenkwam tijdens het filmen? “We konden niet in de ruimte filmen waar geborreld werd, omwille van het geluid. Dus we zaten in een hal waar mensen langs liepen. Dat was even schakelen, maar het werkte prima.” En dan waren er nog wat mensen die het spannend vonden om voor de camera te spreken. “Iedereen die het niet gewend is, heeft wel een klein beetje cameravrees. Normaal gesproken drink ik voor de opnames een kop koffie met ze, om hen op hun gemak te stellen. Daar was nu de tijd en setting niet voor. Wat in zo’n geval helpt, is om mensen te zeggen dat ze eerst even mogen oefenen. De camera staat dan wel aan en vaak is dat het materiaal dat ik gebruik. Tijdens het oefenen – zonder de druk dat het opgenomen wordt – spreekt hun meest natuurlijke zelf en daar krijg je dus het beste resultaat van. Zijn ze zelf ook blijer mee!”

Het resultaat.

Een laagdrempelig gemaakte, inhoudelijke ‘aftermovie’. Doordat commissieleden aan het woord zijn, zorgt het ook voor betrokkenheid. Je ziet het resultaat hieronder.