Hoe videomateriaal van Vrhl in een Britse docu terechtkwam

Een bijzonder telefoontje, midden in coronatijd met als afzender een +44-nummer. Een productiebedrijf uit Groot-Brittannië wilde de communicatieman van Stichting Molenviergang Aarlanderveen spreken. Laat dat nou net een van de eigenaren van Vrhl zijn. ‘Hello, with Jan?’

Het bewuste bedrijf is Like A Shot Entertainment, producent van Smoke and Steel. Laatstgenoemde is een documentaireserie over de industriële revolutie en bijbehorende industriële hoogstandjes. Ten tijde van het telefoontje aan Jan werkte Like A Shot aan een aflevering over het drooghouden van het vasteland. Vandaar ook, dat het terechtkwam bij de Molenviergang Aarlanderveen; de vier molens zorgen er samen voor dat de Aarlanderveense polder – op historische wijze – droog blijft. Jan vertelt graag over het eerste contact met zijn nieuwe Britse vrienden. “Ze vroegen toestemming om bij de molens te filmen. En of ik een Nederlandse filmmaker kende, want door de lockdown mocht hun eigen cameraploeg niet naar Nederland vliegen.”

Unieke kans

Die filmmaker kende Jan wel. Bij Vrhl maken we immers ook geregeld (online) video’s. Jan: “Een televisiedocumentaire hadden we nog niet eerder gemaakt, maar wat dat betreft heb ik wat weg van Pippi Langkous; ik dacht dat we dat ook wel zouden kunnen.” Hij belde partner in crime en cameraman Wayne. Ook hij ging graag de uitdaging aan, want hoe vaak krijg je de kans om videomateriaal voor een tv-documentaire te maken? Internationaal nog wel.

Google Street View

Het Britse bedrijf bepaalde aan de hand van Google Street View wat ongeveer gefilmd moest worden en stelde op basis daarvan de briefing samen. “Ze wilden bijvoorbeeld dat we een groot weiland filmden, dat we vervolgens uitzoomden en dat dan de skyline van Amsterdam in beeld zou komen”, vertelt Jan. “Die beelden kan je niet in Aarlanderveen draaien, want daar heb je geen Amsterdamse skyline. En in Amsterdam mág je dat niet filmen, omdat je daar met vliegvergunningen zit. Dat is dus op een andere manier opgelost.”

Strenge richtlijnen

Aan de manier van filmen werden hoge eisen gesteld, vertelt Wayne. “Er waren strenge richtlijnen voor de manier waarop je een persoon in beeld brengt, wat de positie van de camera is en welk font je voor de ondertiteling gebruikt. Videomateriaal moesten we zonder kleur aanleveren. Een technisch verhaal misschien, maar kort gezegd maakt dat het mogelijk om materiaal dat met verschillende camera’s is gefilmd, precies gelijk te trekken. Dat kost ontzettend veel extra tijd, maar zorgt wel voor een optimaal resultaat.”

Watersnoodramp en Cruquius

Jan en Wayne filmden samen met de rest van het Vrhl-team niet alleen bij de Aarlanderveense molens, maar ook in het Watersnoodmuseum en bij Cruquius – een van de gemalen die tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer droog pompte. Jan: “Dat gemaal werd – speciaal voor ons – bij wijze van uitzondering drie kwartier aangezet. Heel bijzonder, want dat gebeurt maar een paar keer per jaar en normaal gesproken hooguit vijftien minuten. Het leverde fantastische beelden op. Op alle drie de plekken hebben we in samenwerking met Peter Franken ook dronebeelden gemaakt.”

Branded video Enjoy Holland

Met deze bijzondere productie sloeg Jan twee vliegen in één klap. Want beelden die bij de Molenviergang Aarlanderveen zijn gemaakt voor Smoke and Steel, gebruikte hij later ook voor een mini-docu over de molens. Die mini-docu staat inmiddels op het branded content platform Enjoy Holland. “We hebben veel beeldmateriaal gedraaid dat uiteindelijk niet gebruikt werd. In elk ander geval zou dat materiaal worden weggegooid; zonde van die mooie beelden. Wij mochten het voor een eigen video gebruiken.” Het resultaat van de mini-docu zie je hieronder. En via deze link vind je de aflevering van Smoke and Steel (vanaf 16.20 minuten).

Vrhl: hands-on

Was dit het zaadje voor een langdurige samenwerking met Like A Shot Entertainment? Volgens Jan niet. “Het was ontzettend gaaf om aan mee te werken. But my English is not so strong”, knipoogt hij. “En wij zijn een hands-on bedrijf; we beginnen liever dan dat we lang over zo’n productie nadenken. Als je kijkt wat voor ’n papierwerk hierbij kwam kijken… En elke dag moesten we een filmpje opnemen waarin we verklaarden dat we negatief getest waren op corona. Wel was het een mooie kans die we natuurlijk hebben gegrepen. Het bewijst dat als je iets tof vindt en je de goede mensen om je heen verzamelt, je hele mooie dingen kan maken en alles mogelijk is.”