Zo maak je een website digitaal toegankelijk voor iedereen

Als we een website ontwikkelen, dan doen we dat goed. Content, techniek en design: we zorgen dat alles optimaal samenkomt in een gebruiksvriendelijke site. Maar voor sommige klanten gaan we next level. Daarvoor ontwikkelen we een digitaal toegankelijke website; een site die écht door iedereen te gebruiken is, dus ook voor mensen met een functiebeperking. Hoe je dat doet? Nou, zo!

Wil je liever meteen een op maat advies? Mail dan hallo@vrhl.nl of bel 0172-477733.

Een digitaal toegankelijke website

We horen je denken: digitaal toegankelijk, zijn niet alle websites dat? Nee. Een digitaal toegankelijke site zit zó goed in elkaar, dat-ie door iedereen te gebruiken is. Ook door mensen met een functiebeperking, zoals slechtziendheid, doofheid of een motorische of cognitieve beperking.

WCAG-richtlijnen

Om een website zo toegankelijk en inclusief mogelijk in te richten zijn er toegankelijkheidsrichtlijnen opgesteld: de WCAG-richtlijnen. Deze omvatten vijftig criteria over vormgeving, techniek en werkwijze. Het ontwikkelingsproces vraagt om dus een nauwe samenwerking tussen art director en webdeveloper. Een aantal criteriavoorbeelden:

Toetsenbordproof

De website moet helemaal toegankelijk zijn met het toetsenbord, zodat mensen die geen muis kunnen gebruiken of die gebruikmaken van hulpsoftware, ook door de site kunnen navigeren. Voor Rijnvicus ontwikkelden we een digitaal toegankelijke website, waarbij het uitgebreide menu een leuke uitdaging was. Toetsenbordnavigatie start namelijk altijd boven aan de site. Om niet elke keer het hele menu door te tabben, ontwikkelden we een ‘skiplink’ waarmee je het menu kunt overslaan. Probeer maar eens op Rijnvicus.nl!

Alternatieve teksten

Alle niet-tekstuele content, zoals afbeeldingen en koppen, moet een alternatieve tekst krijgen. Zo kan de tekst opgepikt worden door software die aan blinde en slechtziende bezoekers voorleest wat er te zien is.

Duidelijke formulieren

Een formulier moet in te vullen én te verzenden zijn met het toetsenbord. Hierbij is autocomplete – het automatisch vullen van bekende velden – onmisbaar. En als er toch een veld wordt overgeslagen, moet gelijk duidelijk dat er informatie ontbreekt en welke informatie dat is. Hoe deze validatiefoutmeldingen worden weergegeven is dus heel belangrijk.

Toegankelijke video’s

Worden er video’s op de site getoond? Dan moeten deze ondertiteld worden en is er soms extra beschrijvende hoorbare informatie (audiodescriptie) nodig. En voor mensen die gebruikmaken van voorleessoftware, kan het storend zijn als een video automatisch afspeelt. Dat wordt dan ook afgeraden.

Vergeet de pdf’s niet

Naast een digitaal toegankelijke website moeten bijlagen – zoals pdf-bestanden – voor iedereen bruikbaar zijn. Zo’n toegankelijke pdf bestaat uit twee lagen: de visuele – wat je ziet – en de laag met codes, die ervoor zorgt dat hulpapparatuur de pdf goed kan lezen.

Toegankelijkheidsonderzoek

Maar hoe weet je of een website digitaal toegankelijk is? Een toegankelijke website krijgt van een onafhankelijke toegankelijkheidscommissie, die de site helemaal binnenstebuiten keert tijdens een audit, een toegankelijkheidsverklaring. Een hele mond vol, maar in dit rapport – dat gepubliceerd wordt op de website – staat in hoeverre de website aan de WCAG-richtlijnen voldoet. Voor overheidsorganisaties is het wettelijk verplicht om digitaal toegankelijk te zijn, al zijn er ook veel organisaties die het zelf belangrijk vinden om toegankelijk en inclusief te zijn.

Een toptemplate

Voor diverse opdrachtgevers ontwikkelden we digitaal toegankelijke websites. Om een website aan de richtlijnen te laten voldoen, haken we al tijdens de ontwerpfase een toegankelijkheidscommissie aan. Voor alle nieuw te bouwen sites gebruiken we ons websitetemplate als basis. In dit template zijn veel toegankelijkheidsfunctionaliteiten standaard ingebouwd, waardoor de nieuwe sites die we ontwikkelen hiervan automatisch meeprofiteren. Het template bouwen we uit met custom styling en inhoud, zodat het wél een op maat gemaakte website wordt.

Wil je weten of jouw website voldoet aan de richtlijnen? Wil (of moet) je ook digitaal toegankelijk zijn? Of denk je erover na je website te vernieuwen? Stuur een mail naar kim@vrhl.nl of bel ons op 0172 – 47 77 33.