Verhoog je conversie met interactieve video’s!

Verhoog je conversie met interactieve video’s!

Jan Verheul

11 november 2016

Zonder video kunnen we niet meer! Er is steeds meer mogelijk op dit gebied en marketeers ontdekken dat zij hun doelen er gericht mee kunnen behalen. Niet door zendende reclamespots op televisie uit te zenden, maar door prikkelende, interactieve films te maken voor het web die de kijker aanzetten tot actie. Het resultaat? Een boodschap die veel sterker overkomt en die de kijker nog lang bijblijft. Wat volgt is meer conversie…

 

De traditionele video voorbij…

Bij interactieve video’s ontstaat een dialoog, doordat de kijker tijdens het kijken invloed heeft op wat hij te zien krijgt. De kijker past de video zelf aan, aan zijn individuele wensen en behoeften. Daarnaast hebben interactieve video’s interessante mogelijkheden op educatief gebied. In de video kun je de kijker vragen stellen en hem/haar vragen het goede antwoord te geven. De kijker ziet meteen of zijn/haar antwoord inderdaad goed was. Bij een fout antwoord, wordt de kijker uitgelegd waarom de keuze fout was. Een goed voorbeeld van een interactieve video met een educatief doel is de Britse Lifesaver. Je krijgt een situatie waarbij iemand in gevaar verkeert. Aan jou wordt gevraagd een keuze te maken: hoe denk jij dat je de persoon kunt redden? Doordat je zelf een keuze maakt, waarmee je invloed uitoefent op het verloop van de video, blijf je betrokken bij de video.

Interactieve video’s kun je ook gebruiken om een video te personaliseren. Zo maakte VRHL Video de onderstaande interactieve video voor het Scala College. Kijkers kiezen wie hen een rondleiding geeft door de school: een jongen of een meisje en iemand uit de eerste of uit de vierde klas. Daardoor ziet de kijker waar hij behoefte aan heeft en blijft daardoor langer geboeid.

 

Aanzetten tot actie

Internet is het ultieme middel om mensen aan te zetten tot actie: ‘vul dit aanmeldformulier in’, ‘koop hier dit product’ of ‘neem contact met ons op’. Met video’s, met name traditionele reclamecommercials, kun je mensen overtuigen. Beeld en geluid versterken elkaar en brengen een overtuigende boodschap ijzersterk over. Bij interactieve video’s komen deze twee kernkwaliteiten samen. Je overtuigt de kijker met je video. Vervolgens kan hij actie ondernemen door zelf ergens, in diezelfde video, te klikken. Hij kan bijvoorbeeld meteen een aankoop doen, naar een webpagina gaan of zelf het vervolg van de video kiezen. Die clicks (en de kijktijd) zijn meteen goed meetbaar, waardoor je veel te weten komt over de behoefte van je doelgroep.

Een mooi voorbeeld is de bovenstaande video van Lansigt. Dit accountantskantoor is op zoek naar enthousiaste professionals en wil tevens een hogere positie in Google. Wij gingen aan de slag! Met behulp van annotations (toevoegingen aan je video, zoals tekst en in dit geval links naar andere video’s) vormen verschillende Youtube-video’s de bovenstaande interactieve film. Aanwezigheid op Youtube vergroot immers je vindbaarheid.

Aan het begin van de video word je als kijker meteen gevraagd een keuze te maken: wil je dat een doorgewinterde adviseur, een ondernemend talent of een ambitieuze starter zijn verhaal aan je vertelt? Vervolgens kies je zelf het onderwerp waar je meer over wilt weten. Een call-to-action linkt direct door naar de vacatures van Lansigt. Informatie over de clicks, kunnen de HR-medewerkers gebruiken om hun vacatures aan te passen aan de (informatie)behoefte van de werkzoekende. Het resultaat is meer conversie!

In de video over de Collegebundel van Wolters Kluwer ziet de kijker verschillende producten. Hij kan hier op klikken en krijgt vervolgens uitleg van een advocaat die zelf met de wetboeken werkt. Van begin tot eind blijft de kijker betrokken, want als hij zelf geen actie onderneemt, gebeurt er ook niets in de video.

 

Nog wat algemene videoweetjes…

Zorg er dus voor dat jouw doelgroep een video van je product/bedrijf vindt op het moment dat hij op zoek is naar een oplossing voor zijn probleem. Wil je een video met een intense beleving, die direct conversie oplevert? Plaats dan een interactieve video van jouw product/organisatie vindt met pakkende call-to-actions. Benieuwd hoe wij zo’n interactieve video voor jouw organisatie zouden inrichten? Bel Jaap Langhout (0172 477733) of stuur hem een e-mail.

TAGS
Interactief Online Video

Deel deze blog

Andere blogposts en cases van Jan Verheul

Wat maak je menu?

'Goedenavond.' 'Goedenavond, welkom, gaat u zitten. Kan ik u wat te drinken inschenken?' 'Ja, alstublieft. En we willen meteen bestellen.' Lees de blog van Jan!

Lees meer

Weg met het Groene Hart, leve Amsterdam South Park

Ik begrijp het wel dat je daar zo langzamerhand knetter van wordt. Van die horden verwarde Aziaten, opgeblazen Amerikanen, drugsdronken Italianen en bloot-brallende Britten die altijd even hinderlijk als onverwachts over fietspaden dolen, als mieren krioelend door de alsmaar verder dichtslibbende Amsterdamse binnenstad.

Lees meer

Robot kan de creatief nooit vervangen

Ik zeg het vaak, tot vervelens toe zelfs misschien. En maak je geen zorgen, Creativiteit komt niet uit een doosje. Ik zal het blijven zeggen. Vooral in een tijd waarin meer en meer mensen denken dat creativiteit echt uit zo’n doosje komt.

Lees meer

No story, no glory

Pas met een goed verhaal groeit een auto uit tot een Volvo, Volkswagen of Mercedes, krijgt een kaas de allure van Old Amsterdam, Remeker of Gooische Pikante en geloven mensen vleugels te krijgen van Red Bull.

Lees meer

Reclame is dood

Klaar. Uitgewerkt. We zijn als bureau gestopt met zomaar reclame maken. Met promotionele prietpraat. Heel simpel, omdat wij daar als bureau niet langer in geloven. Klinkt misschien tikkie vreemd uit mijn pen. Ik ben van huis uit reclameman. Maar juist daarom weet ik dat loze reclame is uitgeblust.

Lees meer