Een campagne met meerwaarde

De zelfstandig winkelier heeft meerwaarde! Hij sponsort de lokale voetbalvereniging, organiseert een ontbijt voor ouderen en verkoopt producten van lokale bodem. Vakcentrum, de brancheorganisatie voor de zelfstanding retailondernemer, wil die meerwaarde graag laten zien aan beleidsmakers in de politiek. Dit doet zij met de campagne Meerwaarde. Vrhl verzorgde de vormgeving, drukwerk en twee animaties.

De vraag.

De zelfstandig winkelier vindt zijn meerwaarde vaak heel normaal en vertelt er daarom weinig over. De toegevoegde waarde van de winkelier blijft dan onbekend. Vakcentrum vroeg ons mee te denken over hoe we hier verandering in kunnen brengen, zodat beleidsmakers die meerwaarde in gaan zien.

De oplossing.

Om de aandacht te krijgen van beleidsmakers, zullen we eerst de zelfstandig winkeliers en hun relaties aan moeten spreken. De zelfstandig winkeliers moeten geactiveerd worden om hun meerwaarde zelf uit te dragen. En hun relaties moeten die meerwaarde onderschrijven. Dat geeft de campagne geloofwaardigheid.

Wij ontworpen daarom een campagnestijl met Vakcentrum als herkenbare afzender en maakten binnen de campagne de volgende middelen:

  • Een Meerwaarde-boek waarin alle maatschappelijke initiatieven van zelfstandig winkeliers in Nederland in staan. Dit boek laat de meerwaarde zien in cijfers, citaten en ingezonden foto’s van Vakcentrum-leden.
  • Een reuzeboek in de vorm van een A3-map. Per provincie reist één map langs diverse zelfstandig winkeliers, zodat winkelrelaties hierin de meerwaarde van hun zelfstandig winkelier kunnen onderschrijven.
  • Een animatie en leaflet om zelfstandig winkeliers te informeren over de campagne en zich aan te melden om een van de reuzeboeken te ontvangen in hun winkel.
  • Een animatie om winkelrelaties op te roepen te schrijven in de reuzeboeken.

Het resultaat.

Het resultaat is een grote stapel Meerwaarde-boeken, waarvan er 10 september bij alle leden van Vakcentrum één op de deurmat viel.

Exclusive Mockups for Branding and Packaging Design
Meerwaarde-boeken-binnenwerk

Onder andere door onderstaande animatie en leaflet hebben meer dan 180 winkeliers zich aangemeld om het reuzeboek in hun winkel te ontvangen!

Mockups Design

Ook de relaties van alle winkeliers hebben een oproep gehad:

Tot begin november reizen de reuzeboeken door heel het land en wordt hierin de meerwaarde van de winkelier onderschreven. Op De Dag van de Ondernemer, 20 november, presenteert Vakcentrum alle ontvangen verhalen aan de politiek.


Heb jij ook een gave campagne bedacht en zoek je hulp bij de creatieve uitwerking? Vraag ons gerust eens langs voor een goede bak koffie of thee. Neem contact met ons op.