Zo maak je een succesvolle bedrijfsvideo op TikTok

De populaire video-app TikTok is al lange tijd niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen en jongeren, maar ook steeds meer volwassenen zijn tegenwoordig op TikTok te vinden. Video’s kunnen hier binnen enkele dagen wel miljoenen keren bekeken worden, terwijl je er nauwelijks iets voor betaalt. Een mooie manier om extra aandacht voor jouw bedrijf te genereren dus! Maar hoe doe maak je een succesvolle TikTok-video? Wij geven tips!

TikTok heeft alleen in Nederland al 3,5 miljoen gebruikers (op 20 mei 2020). Wereldwijd zijn dat er meer dan 750 miljoen. Niet gek dat video’s met de juiste tone of voice in een paar dagen soms wel miljoenen keren worden bekeken. Waar je op Facebook en Instagram anno 2020 veel geld betaalt voor dit soort bereik, is dit op TikTok (nog) gratis. Dat verklaart waarom bedrijven nu massaal met de app aan de slag gaan. Van agenten en BN’ers tot sportscholen en grote merken, verschillende branches investeren in dit social medium.

Hoe je een succesvolle bedrijfsvideo maakt? Wij zetten zes tips voor je op een rij.

Tip 1: Maak een simpele, maar authentieke video

Voor een goede TikTok-video hoef je geen grote budgetten vrij te maken. Sterker nog, het zijn juist de meest simpele video’s die goed bekeken worden. Gepolijste reclamevideo’s werken hier absoluut niet. Probeer dus lekker creatief te zijn en maak authentieke video’s die echt bij je bedrijf passen.

@bucqle

Say bye to your belt and wear Bucqle!!! @martkremer @bucqleup ##kickstarter

♬ Blinding Lights – The Weeknd
@puma

@thehypehouse inspired custom RS-X³ sneakers by @leomahalo 🔥 ##tiktokart

♬ Flight Of The Bumblebee – The Hit Crew

Tip 2: Start met een spektakel

De gemiddelde tijd van een TikTok-video is 15 seconden, maar de gemiddelde kijktijd is 6 seconden. Zorg er dus voor dat het hoogtepunt van je video in de eerste paar seconden plaatsvindt en niet pas aan het eind van je video, want dan is de kans aanwezig dat je je publiek al kwijt bent.

@jbleurope

Mario, what ya doin?! 🙈 ##JBL ##fy ##foryou ##pulse4

♬ SUPER MARIO RUN (Trap Remix) – TRAP MUSIC NOW.

Tip 3: Of bouw de spanning juist op

Als het je lukt om de spanning vanaf de eerste seconde op te bouwen, kun je zelfs een video van 1 minuut uploaden, de maximale duur van een TikTok-video. Hiervoor moet je wel echt iets creatiefs maken wat kijkers niet verwachten. Oefening baart kunst!

@balr.

We had to try this with our own socks😷 ##coronavirus ##mask ##tutorial ##fy

♬ Mask On – Kris Fade
@yum.recipe

Try Our 2 Ways Puff Pastry Recipes.😋 ##whatieatinaday ##cookathome ##heforshe ##tiktokfoodie ##tiktokchef ##desifood

♬ original sound – yum.recipe
@jasonderulo

Comment the winner before the video ends! Don’t cheat!! @jenafrumes

♬ 123start – cyrusaho

Tip 4: Spreek je publiek aan

Geef je doelgroep bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij jou in het bedrijf of maak een video die ze laat nadenken over jouw producten. Op deze manier kan TikTok je aardig wat merkwaarde opleveren.

@albertheijn_officieel

Wanneer je wéér een dubbele hebt 😂… wie komt ruilen? ##foryou ##voetbalplaatjes ##voorjou ##albertheijn

♬ #Me at the concert – #someonelikeyou
@politieamsterdam

Mirror Change🔃 | Wat wil jij later worden⁉️ ##mirrorchallenge ##transition ##trending ##viral ##politie ##amsterdam ##politieamsterdam ##copsoftiktok ##fyp

♬ original sound – Sai Datinguinoo

Tip 5: Werk samen met ervaren TikTokkers

Vind je het toch spannend om zomaar een TikTok-video te uploaden? Schakel dan een bekende TikTokker/influencer in en vraag of hij/zij een leuke video van jouw bedrijf of product wil maken en uploaden. Zo bereik je ook gegarandeerd een groot publiek. Het nadeel is dat je de TikTokker hier natuurlijk wel voor moet betalen.

@nienkeplasofficial

We all love🍦 ##fy ##fyp ##dutch ##comedy ##momsonlove ##icecream ##nienkeplas

♬ original sound – milesmortensen
@fredvanleer0

I am a good girl en jij dan ? ##christinaaguilera ##burlesque ##foryou ##voorjou ##endoor##huphup ##daaagschat

♬ original sound – sofiadivene_

Tip 6: Begrijp het verschil met andere socialmediakanalen

TikTok is echt anders dan een Facebook, LinkedIn en Instagram. Zo is TikTok meer muziek- en clip-georiënteerd en bijvoorbeeld niet geschikt om een link naar een artikel op je website te plaatsen, zoals je op Facebook waarschijnlijk wel doet. TikTok beschikt bovendien over compleet andere tools. Zo kun je een liedje selecteren, de snelheid van je video aanpassen, handsfree filmen en toffe TikTok-effecten aan je video toevoegen. Kijk voor inspiratie ook eens op de TikTok-accounts van andere (grote) merken.

@nike

Mason in the front row seat 😎 ##MagicBoots

♬ “WOAH!” – Cashino
@kalvijn

sick challenge 🤣 ##fyp ##foryoupage ##voorjou

♬ Hips Dont Lie by Shakira – goalsounds

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het bedenken, maken of uploaden van een succesvolle TikTok-video? Vrhl helpt je graag verder!