Verhoog je conversie met interactieve video’s!

Zonder video kunnen we niet meer! Er is steeds meer mogelijk op dit gebied en marketeers ontdekken dat zij hun doelen er gericht mee kunnen behalen. Niet door zendende reclamespots op televisie uit te zenden, maar door prikkelende, interactieve films te maken voor het web die de kijker aanzetten tot actie. Het resultaat? Een boodschap die veel sterker overkomt en die de kijker nog lang bijblijft. Wat volgt is meer conversie…

De traditionele video voorbij…

Bij interactieve video’s ontstaat een dialoog, doordat de kijker tijdens het kijken invloed heeft op wat hij te zien krijgt. De kijker past de video zelf aan, aan zijn individuele wensen en behoeften. Daarnaast hebben interactieve video’s interessante mogelijkheden op educatief gebied. In de video kun je de kijker vragen stellen en hem/haar vragen het goede antwoord te geven. De kijker ziet meteen of zijn/haar antwoord inderdaad goed was. Bij een fout antwoord, wordt de kijker uitgelegd waarom de keuze fout was. Een goed voorbeeld van een interactieve video met een educatief doel is de Britse Lifesaver. Je krijgt een situatie waarbij iemand in gevaar verkeert. Aan jou wordt gevraagd een keuze te maken: hoe denk jij dat je de persoon kunt redden? Doordat je zelf een keuze maakt, waarmee je invloed uitoefent op het verloop van de video, blijf je betrokken bij de video.

Interactieve video’s kun je ook gebruiken om een video te personaliseren. Zo maakte VRHL de onderstaande interactieve video voor het Scala College. Kijkers kiezen wie hen een rondleiding geeft door de school: een jongen of een meisje en iemand uit de eerste of uit de vierde klas. Daardoor ziet de kijker waar hij behoefte aan heeft en blijft daardoor langer geboeid.

Aanzetten tot actie

Internet is het ultieme middel om mensen aan te zetten tot actie: ‘vul dit aanmeldformulier in’, ‘koop hier dit product’ of ‘neem contact met ons op’. Met video’s, met name traditionele reclamecommercials, kun je mensen overtuigen. Beeld en geluid versterken elkaar en brengen een overtuigende boodschap ijzersterk over. Bij interactieve video’s komen deze twee kernkwaliteiten samen. Je overtuigt de kijker met je video. Vervolgens kan hij actie ondernemen door zelf ergens, in diezelfde video, te klikken. Hij kan bijvoorbeeld meteen een aankoop doen, naar een webpagina gaan of zelf het vervolg van de video kiezen. Die clicks (en de kijktijd) zijn meteen goed meetbaar, waardoor je veel te weten komt over de behoefte van je doelgroep.

Een mooi voorbeeld is de bovenstaande video van Lansigt. Dit accountantskantoor is op zoek naar enthousiaste professionals en wil tevens een hogere positie in Google. Wij gingen aan de slag! Met behulp van annotations (toevoegingen aan je video, zoals tekst en in dit geval links naar andere video’s) vormen verschillende Youtube-video’s de bovenstaande interactieve film. Aanwezigheid op Youtube vergroot immers je vindbaarheid.

Aan het begin van de video word je als kijker meteen gevraagd een keuze te maken: wil je dat een doorgewinterde adviseur, een ondernemend talent of een ambitieuze starter zijn verhaal aan je vertelt? Vervolgens kies je zelf het onderwerp waar je meer over wilt weten. Een call-to-action linkt direct door naar de vacatures van Lansigt. Informatie over de clicks, kunnen de HR-medewerkers gebruiken om hun vacatures aan te passen aan de (informatie)behoefte van de werkzoekende. Het resultaat is meer conversie!

Nog wat algemene videoweetjes…

Zorg er dus voor dat jouw doelgroep een video van je product/bedrijf vindt op het moment dat hij op zoek is naar een oplossing voor zijn probleem. Wil je een video met een intense beleving, die direct conversie oplevert? Plaats dan een interactieve video van jouw product/organisatie vindt met pakkende call-to-actions. Benieuwd hoe wij zo’n interactieve video voor jouw organisatie zouden inrichten? Neem dan contact met ons op.