Zo maak je een tekst voor je publiek én Google

Een paar jaar geleden volgde ik een traineeship online marketing, waar ik onder meer SEO-teksten leerde schrijven: teksten die ervoor zorgen dat een website hoger scoort in Google. Als taalliefhebber met de ambitie om mooie verhalen te schrijven, vond ik die manier van teksten maken helemaal niet leuk. Leesbaarheid en SEO leek niet samen te gaan, omdat een zoekmachinevriendelijke tekst vooral vaak het zoekwoord moest bevatten waar je op gevonden wilde worden. En daar wordt je tekst doorgaans niet mooier van…

Gelukkig wordt Google steeds slimmer in het herkennen van content die relevant is en werkt het heel vaak verwerken van je zoekwoord niet meer. Dat maakt het makkelijker om SEO-teksten te schrijven die aantrekkelijk zijn voor je doelgroep én voor Google. Wil je een webtekst schrijven die hoog scoort in Google en aantrekkelijk is voor je publiek? Let dan in ieder geval op de volgende punten.

1. Bepaal je zoekwoord of -zin

Ontdek waar jouw (potentiële) publiek op zoekt. Denk als je klant of gebruik de zoekwoordplanner van Google. Laat zoekwoorden niet je website of tekst ruïneren en gebruik alleen zoekwoorden die ook echt bij je organisatie passen. Stel dat wij als VRHL zouden ontdekken dat onze doelgroep zoekt op ‘Reklamebureau’ met een ‘k’. Dan zouden wij dat zoekwoord tóch even overslaan, omdat een webpagina met daarin consequent een spellingsfout ons een onprofessionele uitstraling geeft.

2. Gebruik je zoekwoord

Heb je een zoekwoord (of –zin) gevonden waar op gezocht wordt en die bij je past? Dan kun je een SEO-tekst schrijven met daarin het zoekwoord op de juiste plekken. Dat zorgt meteen voor herkenning bij de lezer, want hij zocht het woord waar jij over schrijft. Plaatsen waar je het zoekwoord terug laat komen:

  • Title tag (titel die in de zoekresultaten van Google staat);
  • Meta description (beschrijving die onder de title tag staat);
  • Bestandsnaam van de afbeelding;
  • Alt-tekst van de afbeelding (tekst die gebruiker te zien krijgt als de afbeelding niet laadt);
  • URL;
  • H1;
  • H2.

En vergeet de bodytekst niet. Gebruik het zoekwoord op een natuurlijke manier in je SEO-teksten; ongeveer twee tot drie keer per 250 woorden. Gebruik synoniemen voor de afwisseling, want ook die begrijpt Google.

SEO-teksten schrijven

3. Maak een aantrekkelijke titel

Google wil mensen leiden naar de website die voor hen het meest relevant en interessant is. Dat vraagt om relevante termen (het zoekwoord). Maar indirect vraagt het ook om titels die uitnodigen tot lezen. Dat zorgt er namelijk voor dat zoekers er sneller op klikken. Ook dat telt mee in de ranking van Google!

4. Laat je content aansluiten bij de titel

Als zoekers dan op je geoptimaliseerde webpagina uit komen, wil je wel dat ze daar blijven. Anders stijgt je bounce rate en dat gaat ten koste van je positie in de zoekresultaten van Google. Zorg daarom (zoals je ook bij een niet-zoekmachinegeoptimaliseerde tekst zou doen) dat de tekst aansluit bij de titel. Dan krijgt de bezoeker wat hij verwacht en zal hij eerder verder lezen (en klikken).

SEO-teksten: Zorg voor herkenning

5. Maak interessante content

Dit punt hangt nauw samen met punt 4. Want ook interessante content zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven en/of doorklikken naar andere pagina’s. Denk hierbij niet alleen aan tekst maar ook aan andere contentvormen, zoals infographics of video’s. Is je content zó interessant dat andere websites naar je pagina linken in hun teksten? Dan klim je nog een trede hoger op de zoekmachineladder.

SEO-teksten: Houd mensen op je site

6. Schrijf een prettig leesbare tekst

Nope, dit punt is niet alleen voor de lezers bedoeld. Google ziet namelijk steeds beter of een tekst wel of niet leesbaar is. Gebruik dus bullet points, titels, afbeeldingen en zinnen die niet langer zijn dan zo’n twaalf woorden. En: gebruik niet té vaak het zoekwoord. Dat vinden je gebruiker én Google niet leuk.

7. Plaats regelmatig nieuwe SEO-teksten

Plaats regelmatig nieuwe content op je website en deel dit via de kanalen die bij jouw publiek passen. Zo heb je continu verkeer naar je website en ook daar krijg je punten voor. Bovendien is het leuk voor je (terugkerende) websitebezoekers om te zien dat je laatste nieuwsbericht niet van drie maanden geleden is…

SEO-teksten: Blijf vernieuwen

Hup, aan de slag!

Als je dit allemaal goed doet, maak je gemakkelijk content die aantrekkelijk is voor Google én je gebruiker. Daarin ontstaat steeds meer overlap, doordat Google slimmer wordt. Wist je bijvoorbeeld dat Google werkt aan manieren om de inhoud van video’s kunstmatig te begrijpen? Dat zou betekenen dat we bij het uploaden van een video straks (in ieder geval voor Google) geen titel, tags of beschrijvingen meer hoeven toe te voegen. In Amerika zijn ze al heel ver met deze technologieën!

De verwachting is dat je op den duur niet meer hoeft na te denken over SEO en dat het voldoende is om jouw tekst relevant en interessant te maken voor je publiek. Dan gaan we terug naar de basis; het maken van mooie verhalen! Zonder rekening te houden met Google.