Handleiding: wat te doen met socialmedia-accounts bij overlijden?

De afgelopen jaren is social media onderdeel geworden van ons leven; jongere generaties kunnen zich haast geen leven voorstellen zonder YouTube, Instagram en WhatsApp. Door de waan van de dag staat vrijwel niemand erbij stil dat er iets met deze socialmedia-accounts moet gebeuren als je overlijdt. Eerlijk is eerlijk, dat is ook niet iets waar je bij stil wil staan. En toch is het verstandig om er eens in te duiken, want het bespaart een hoop gedoe voor je nabestaanden als je nu al een en ander regelt. Want zeg nou zelf: als je naaste overlijdt, heb je wel wat anders aan je hoofd dan je bezighouden met zijn of haar Facebook-account, toch? Daarom geeft Vrhl je een paar tips.

Facebook

Na overlijden is het mogelijk om het Facebook-profiel van iemand aan te passen of te verwijderen. Inloggegevens en/of wachtwoorden worden nooit met anderen gedeeld, ook niet met je nabestaanden. Daarom moet je zelf een verzoek bij Facebook indienen. Dat doe je zo:

 1. Door dit formulier in te vullen, kun je nu al bepalen of jouw Facebook-account moet worden verwijderd of dat er een herdenkingsstatus aan moet worden gegeven.
 2. Na overlijden kan degene die jij hebt gemachtigd via dit online formulier een verzoek indienen om het Facebook-account te verwijderen of een herdenkingsstatus mee te geven. Een speciaal verzoek is eventueel ook mogelijk, maar dit kan alleen worden gedaan door directe familieleden. Dit wordt ook gecheckt door Facebook.
 3. Wordt het verzoek gehonoreerd? Dan wordt het account verwijderd.
 4. Heb je ervoor gekozen om je profiel te laten omzetten naar een herdenkingsstatus? Dan blijft het profiel wel volledig zichtbaar, maar het is geen actief account meer. Bovendien verschijnt je profiel ook niet meer tussen vriendsuggesties. Vrienden kunnen nog wel een bericht plaatsen op je tijdlijn.

Instagram

Heb je een Instagram-account? Dan kun je ook dit account na overlijden een herdenkingsstatus geven. Ook kun je het account laten verwijderen. Laat je naaste(n) dan onderstaande stappen volgen:

 1. Bij overlijden kun je via deze link een verzoek indienen om een overleden persoon te ‘rapporteren’. Op die manier kun je regelen dat het account een herdenkingsstatus krijgt. Hier moet je relevante informatie over jezelf en de overledene invullen.
 2. Let op: wil je het account van de overledene verwijderen? Dan kun je dit alleen doen als je een naast familielid bent. Uit dit formulier moet blijken dat je de wettige vertegenwoordiger bent van de overledene of zijn/haar nalatenschap.
 3. De vervolgstappen voor Instagram zijn gelijk als die voor Facebook.

LinkedIn

Ook kun je je LinkedIn-profiel (laten) verwijderen. Dat doe je zo:

 1. Net als bij Facebook moet je een digitaal formulier invullen. Hier moet je relevante informatie over jezelf en de overledene invullen.
 2. Heb je het formulier ingevuld? Dan krijg je van LinkedIn een bevestiging. In sommige gevallen vraagt LinkedIn om extra informatie/documentatie. Hierover ontvang je dan vanzelf bericht.
 3. Word je verzoek goedgekeurd? Dan wordt het account opgeheven en verwijderd.

Twitter

Dan als laatste Twitter. Wil je hier een account opzeggen? Volg dan deze stappen:

 1. Vul dit formulier van Twitter in.
 2. Heb je het formulier verzonden? Dan ontvang je een mail van Twitter met verdere instructies. Zo moet je verschillende documenten delen, zoals een kopie van de overlijdensakte en je identiteitsbewijs.
 3. Heb je de betreffende documenten aangeleverd? Dan neem Twitter je verzoek in behandeling. Soms komt het voor dat Twitter meer gegevens nodig heeft. In dat geval wordt er contact met je opgenomen.
 4. Als je verzoek is goedgekeurd, dan verwijdert Twitter het account.

Hoe zit dat dan met Google-accounts?

Naast social media heb je waarschijnlijk ook nog een e-mailadres en misschien gebruik je ook wel YouTube. In dat geval kun je ook nu al regelen dat dit/deze account(s) word(t)(en) verwijderd. Google deelt nooit inloggegevens met anderen. Zorg er dus voor dat je alles regelt! Zo doe je dat bij Google-accounts, maar let op: dit heeft best wat voeten in de aarde. Komt ‘ie:

 1. Dien via deze pagina een verzoek in met betrekking tot het account/de accounts van een overleden gebruiker.
 2. Na het ingediende verzoek vraagt Google om gegevens en documenten van jezelf, maar ook van de overledene. Ook geef je aan wat er met het account/de accounts moet(en) gebeuren.
 3. Als je het verzoek hebt ingediend, krijg je van Google een bevestiging.
 4. Als Google je verzoek heeft behandeld, krijg je een mail met vervolginstructies. Zo moet je een aantal juridische stappen ondernemen, waaronder het aanvragen van een rechterlijk bevel bij de Amerikaanse rechtbank. Ja, echt.
 5. Heb je dat geregeld? Dan voert Google je verzoek uit.

Een testament voor social media-accounts?

Veel mensen hebben een testament, maar je hoort steeds vaker dat men een social media testament laat opstellen. Hiermee regel je al voor je overlijden wat er met al je social media-accounts moet gebeuren. Dat scheelt dus een hoop gedoe voor je nabestaanden. Je moet niets, maar je erin verdiepen kan natuurlijk nooit kwaad.