Cross Media Congres: uitgeven draait om content, techniek en data

Eind april was ik op het Cross Media Congres van het Nederlands Medianetwerk, dat werd geopend door Nathalie Peters, voorzitter van het IAB. Zij schetste een wereld waarin de adverteerder het individu bereikt dat hij wil bereiken met een gepersonaliseerde boodschap. Om dat voor elkaar te krijgen moeten mediabedrijven excelleren in de driehoek content-techniek-data. ‘Content moet relevant zijn voor echte mensen,’ zei Peters. Het verschil tussen online en offline zal verdwijnen en personalisatie zal plaatsvinden op basis van klantdata.

De Persgroep: aandacht is belangrijker dan bereik

Willem Albert Bol (de Persgroep) ging in op het belang van goede content. Volgens de Persgroep is aandacht belangrijker dan bereik. Aandacht zet mensen aan tot actie. Aandacht trek je op verschillende manieren blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Persgroep. Eén van de factoren voor aandacht is een goed umfeld.

RTL: multidisciplinair werken is belangrijk

De mediawereld bevindt zich in stormachtige tijden, aldus Bert Habets (RTL). De tijd die aan lineaire TV wordt besteed, daalt dramatisch. Het roer moet dus flink om. Veranderingen gaan zo snel dat er geen tijd meer is om uitgebreide businessplannen uit te werken. Er moet multidisciplinair gewerkt en gedacht worden. De traditionele silo’s TV, radio en online zijn omver gehaald. Ondernemerschap binnen het bedrijf staat voorop en krijgt alle ruimte.

Wayne Parker Kent: mediabedrijven moet transformeren naar technologiebedrijven

Verschillende mediumtypes vloeien in elkaar over en convergeren naar singulariteit, aldus Slaven Mandic (Wayne Parker Kent). “Media veranderen van leidend voorwerp naar meewerkend voorwerp.” Hij stelde verder dat mediabedrijven moeten transformeren naar technologiebedrijven. De behoefte aan content blijft onverminderd. Via programmatic distributie wordt het contentaanbod afgestemd op de interesse van de bezoeker.

Triple IT: stel mediamerken centraal

Ben van de Burg (Triple IT) stelde juist dat mediamerken centraal moeten staan, waarbij inderdaad niet meer gedacht moet worden in kanalen. Beoordeel verschillende kanalen niet op hun resultaat, maar het totale merk.

Glamour: merkdenken is belangrijk voor omzet

Sanne Groot Koerkamp (Glamour) gaf als hoofdredacteur een voorbeeld van dat merkdenken. Ongeveer de helft van de omzet van Glamour is nog rechtstreeks afkomstig van het blad. De andere helft komt van andere merkactiviteiten als events, productverkoop, branded content, etc. Zij kondigde daarnaast het Glamour-videokanaal aan.

Sanoma|SBS: branded content zal in waarde afnemen

De dag werd afgesloten door Peter de Mönnink, CEO van Sanoma|SBS, die ’s avonds werd uitgeroepen tot Cross Media Man van het jaar. Hij werd geïnterviewd door dagvoorzitter Michiel Fracking en kwam met enkele interessante stellingen:

  • Door het enorme media aanbod is bereik niet meer schaars en dus goedkoop. Door de enorme versnippering van het medialandschap wordt het bereiken van massa steeds schaarser en dus duurder.
  • Het plannen op leeftijd is volledig achterhaald. Nog steeds wordt vastgehouden aan de groep 20-49 jaar. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking is inmiddels ouder dan 50, maar voelt zich aanzienlijk jonger. Het grootste deel van duurdere aankopen wordt gedaan boven de 50. Ga dus denken vanuit levensstijlen.
  • Door het massale gebruik van Adblockers worden online display advertenties vervangen door branded content. Bij een overaanbod aan branded content zal echter ook dit model exploderen, waardoor de waarde enorm afneemt.

Tot slot kwam hij met de opmerking dat mediabedrijven steeds meer ballen in de lucht moeten houden. Nieuwe initiatieven komen in het algemeen bij al bestaande initiatieven. Vrijwel geen enkel mediamerk gaat dood, maar groeit uit tot een verzameling van verschillende activiteiten.

Conclusie: uitgeven draait om content, techniek en data

Belangrijkste conclusies van het congres waren wat mij betreft toch de veranderingen die op dit moment plaatsvinden langs de assen content, techniek en data. Via het gebruik van data zien we steeds meer automatisering en individualisering: programmatic buying, programmatic marketing en programmatic distribution. Bij de distributie van content denken we niet meer in kanalen. We volgen het gedrag van de consument. We krijgen slechts aandacht van de consument met goede content. Content die de consument raakt, inspireert en amuseert.

Meer informatie?

Wil jij weten wat de consequenties hiervan voor jouw mediamerk of bedrijf zijn? Neem dan contact met ons op.

Lees hier het uitgebreide verslag van het Cross Media Congres