GEO: hoe optimaliseer je voor AI?

GEO: hoe optimaliseer je voor AI?

De verschuiving van zoekmachines – zoals Google – naar AI-tools – zoals ChatGPT –  heeft grote impact op de vindbaarheid van bedrijven. Anno 2025 móét je wel aan de slag met GEO: Generative Engine Optimization.

Het belang van GEO

Waar in Google jouw bedrijf en de bijbehorende website als antwoord op de vraag wordt aangedragen en zoekers rechtstreeks naar je website worden geleid, geeft ChatGPT géén lijst met links. AI-tools geven een uitgebreid antwoord waarin links naar websites vaak helemaal niet voorkomen. De kans dat zoekers jouw website vinden is dus kleiner geworden, maar het kán wel. Hoe, dat vertellen we hieronder, maar eerst is het goed om te begrijpen hoe AI-tools aan hun informatie komen.

Zo vindt AI informatie

AI-tools crawlen geen websites, zoals Google dat doet. Ze gaan dus niet zelf actief websites af om informatie op te halen. In plaats daarvan gebruiken ze:

  • Data waarop ze vooraf zijn getraind. Dat is informatie die ze hebben geleerd tijdens hun ‘opleiding’, tot een bepaalde datum.
  • Live koppelingen met zoekmachines. Bijvoorbeeld ChatGPT die verbinding maakt met Google om actuele informatie op te halen.
  • Actuele en gestructureerde bronnen, zoals Wikipedia of nieuwsfeeds (bijvoorbeeld via schema.org of RSS).

Zo kom AI aan een antwoord (met optimalisatietips!)

AI vindt jouw website dus indirect, onder andere via de ingebouwde zoekmachines. Daarom is het belangrijk om goed vindbaar te zijn voor zoekmachines, en daarbij óók rekening te houden bij hoe AI een antwoord formuleert. Dit is hoe dat gebeurt:

Stap 1: Begrijpen van de vraag (intentie- en contextanalyse)

AI-tools analyseren niet alleen wat iemand vraagt, maar ook waarom. Zoekt de gebruiker bijvoorbeeld informatie, een vergelijking of aanbevelingen?

Optimalisatietip:
Anticipeer op intenties in je content. Schrijf niet alleen wat je aanbiedt, maar ook wanneer je dienst geschikt is, voor wie, en waarom dat relevant is.

Stap 2: Zoeken naar betrouwbare, relevante informatie

AI doorzoekt haar trainingsdata of het web op basis van inhoud die direct inspeelt op de vraag. Informatieve bronnen krijgen de voorkeur.

Optimalisatietip:
Publiceer inhoud die specifieke vragen beantwoordt. Maak FAQ’s, blogs of kennisartikelen waarin je per pagina één duidelijke vraag beantwoordt. Gebruik die vraag eventueel als kop.

Stap 3: Selecteren van begrijpelijke en bruikbare content

AI geeft de voorkeur aan teksten die logisch opgebouwd, helder geformuleerd en makkelijk samen te vatten zijn.

Optimalisatietip:
Schrijf duidelijk, menselijk en gestructureerd. Gebruik korte alinea’s, duidelijke tussenkoppen (H1/H2/H3), bullets en voorbeelden.

Stap 4: Samenstellen van een coherent antwoord

AI stelt een samenhangend antwoord samen op basis van meerdere bronnen. Daarbij wordt herhaling vermeden en irrelevante info gefilterd.

Optimalisatietip:
Zorg dat je content volledig is, maar bondig. Probeer het onderwerp van een pagina volledig te behandelen zonder te veel uit te wijden.

Stap 5: Toetsen op betrouwbaarheid en consistentie

AI-systemen wegen impliciet af hoe geloofwaardig een bron is: komt het overeen met andere betrouwbare bronnen? Is de tone-of-voice professioneel?

Optimalisatietip:
Laat je expertise zien en toon bewijs. Voeg auteursnamen, referenties, klantcases en reviews toe.

Stap 6: Personaliseren indien mogelijk (afhankelijk van de tool en gebruikersinstellingen)

Sommige AI-tools passen hun antwoord aan op basis van de prompt of gebruiker. Ze kiezen dan voorbeelden of een tone-of-voice die aansluiten bij de doelgroep of context.

Optimalisatietip:
Schrijf voor je doelgroep. Gebruik herkenbare voorbeelden, branchespecifieke situaties en taalgebruik dat jouw klant snapt. Dit vergroot de kans dat jouw tekst past binnen het AI-antwoord.

Moeten we SEO vervangen door GEO?

Online marketeer Kim beantwoordt de vraag: “AI gebruikt de resultaten uit zoekmachines om tot antwoorden te komen. Het is dus nog steeds belangrijk om je website te optimaliseren voor ‘ouderwetse’ zoekmachines. Maar: AI-tools gaan een stap verder en moeten content contextueel kunnen begrijpen om ze te kunnen gebruiken in hun antwoord. Overigens bestaat er tussen de SEO- en GEO-tactieken best wat overlap, dus het is ook weer niet zo dat je vindbaarheidsstrategie compleet verandert.” Kortom: GEO is geen vervanging van, maar een onmisbare aanvulling op SEO.”

Wil je vindbaar zijn in AI-tools? Stuur een mail naar hallo@vrhl.nl.