Tien tips om te scoren met video

Je kunt er niet omheen. Geen video’s op je website en social media? Vergeet het dan maar! Videomarketing is een serieus onderdeel van je contentmarketingstrategie. Waarom is dat eigenlijk? En hoe ga je dat aanpakken? Vrhl Content en Creatie helpt je in een nieuwe blogserie over videomarketing om te scoren met video.

Waarom je niet zonder video kunt, heeft vele redenen. Het heeft alles te maken met het zoekalgoritme van Google. Staan er video’s op je website? Dan zet Google je hoger in de lijst met zoekresultaten. Helemaal als je de video ook op YouTube plaatst en embedt in je website. YouTube is eigendom van Google en ook nog eens de tweede grootste zoekmachine na Google. Wie specifiek op zoek is naar een video, kiest meestal niet meer voor Google, maar juist voor YouTube om die video te vinden. Ook daar wil je dus hoog eindigen in de zoekresultaten van de bezoeker.

Op social media willen ze video zien

De cijfers liegen er niet om: in 2019 bestaat 80% van al het internetverkeer uit video, aldus een onderzoek van Cisco. Op social media kijken bezoekers graag naar een video, maar liefst vier keer liever dan ze een tekst lezen. Dit blijkt uit een onderzoek van Animoto. En de conversie na het kijken van een video is ook stukken hoger dan na het lezen van een tekst. Eén op de drie millennials (geboren tussen 1980 en 2000) koopt een product na het kijken van een how to-video.

Bepaal het doel van je video

De vraag die daar direct op volgt is: wat is het doel van je video? Zet je die vooral in om je merk te positioneren of versterken? Je naamsbekendheid te vergroten? Wil je je doelgroep informeren? Of heel doelgericht meer leads genereren? Het is goed daar eerst over na te denken.

Verzin een scorende insteek voor jouw video

Maar dan: aan de slag! Wat leent zich nou goed voor bewegend beeld? De aloude bedrijfsfilm of corporate video heeft al lange tijd afgedaan. Er zijn leukere en beter scorende insteken te bedenken die meer aansluiten bij de leefwereld van je doelgroep. Die zoekt namelijk een antwoord op een vraag waarmee hij rondloopt. Daarom tien ideeën voor jouw videoproductie.

1. Deel de ervaringen van je doelgroep

Hoe vinden anderen het om in de nieuwste Mini Cooper te rijden? Hoe eng is de Baron in de Efteling als je daar voor het eerst in stapt? Hoe is het om als inwoner van Polen in Nederland te gaan wonen en werken? De belevenissen van een ander kunnen inspireren om iets ook zelf te gaan proberen.

2. Zoom in op je product

Breng je product tot leven door een bijzondere manier van filmen. Een citroen, een appel, wortel of courgette kennen we allemaal. Maar zie wat er gebeurt als Marks and Spencer ze filmt, dan worden ze een kunstwerk.

3. Zorg voor een bijzonder verhaal

Hoe leg je uit dat je producten verkoopt die mensen helpen om beter te ademen als ze daar moeite mee hebben? Dat lukte Philips door te filmen hoe deze producten zorgen dat mensen die moeite hebben met ademen hun droom kunnen realiseren. Ieder product heeft zijn eigen bestaansrecht en dus zijn eigen verhaal.

4. Kijk of je stock video kunt gebruiken

Je kunt natuurlijk zelf een filmcrew op pad sturen en mooie beelden laten schieten. Maar voor sommige beelden kan het de moeite lonen om te kijken wat anderen al gedaan hebben. Met een helikopter of drone op pad om een fraai shot van een veld met zonnepanelen te maken, kost namelijk nogal wat. Stockvideo’s vind je bijvoorbeeld op shutterstock . Wat je dan krijgt als je een film maakt uit stockvideo’s? Bijvoorbeeld zoiets:

5. Deel je kennis!

Sharing is caring. Kennis delen werkt goed op video. Heb jij veel verstand van het afstellen van de carburateur van je scooter, van het vinden van afzetmarkten in China of van de hoogte van een ontslagvergoeding? Neem het op en post het. Een van onze favorieten: Simon Sinek.

6. Gebruik een animatie

Uitleggen hoe iets werkt? Dat kun je natuurlijk filmen. Maar een animatie werkt veel beter om complexe materie heel helder en duidelijk uit te leggen. Dat deden we bijvoorbeeld voor Schulinck, onderdeel van Wolters Kluwer, om onderwerpen als de Participatiewet, de Wmo en Schuldhulpverlening uit te leggen.

7. Maak een how-to

Hoe brei je zonder breinaalden? Hoe maai je met een zeis? Hoe maak je eetbare minivijvers van gelei? (kijk daarvoor hier.) Je kunt het zo gek niet bedenken of je leert het op YouTube.

8. Maak een live video

Ga je naar een event en wil je snel met iedereen delen wat er gebeurt? Het kan via live video. Als je een van de apps Meerkat of Periscope installeert op je smartphone, kunnen je volgers meekijken. Sinds kort is het ook mogelijk om via Facebook live video’s te maken. Tot slot: je kunt natuurlijk ook een aftermovie van je event maken, zoals de organisatoren van het Oktoberfest in Alphen deden:

9. Versnel de tijd met een timelapse

Laten zien hoe je in een dag een woning opknapt? Of hoe je in elf jaar het World Trade Center in New York weer opbouwt? Hoe je kind door de jaren heen verandert? Zet er een camera op en blijf filmen. Of maak iedere dag een foto. Versneld afspelen en je krijgt een prachtig beeld van de ontwikkeling van een proces.

10. Begin met vloggen

Je hebt een duidelijke mening en die mag iedereen horen. Of je laat graag zien wat je aan het doen bent. Dan ga je vloggen. Vloggen kan je veel kijkers opleveren. Enzo Knol heeft meer dan 1 miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal doordat hij dagelijks op een vast tijdstip een vlog online plaatst.